Oikari.net • Talous • Lainat

Kulunut vuosi on todella tuonut uusia tuulia lainamarkkinoille: pankkien rooli on selvästi pienentynyt ja alalle on tullut pienenpiä toimijoita, joiden joustavuus ja sukkeluus on osoittautunut erittäin tarpeellisiksi. Sekä yritysrahoituksen että asuntolainojen puolella yhä useampi laina tulee muualta kuin perinteisestä pankista.

Asiantuntijat ovat huolissaan suomalaisten velkaantumisesta. Toiset asiantuntijat taas ovat ollet huolissaan rahoitusmarkkinoiden kilpailun puutteesta ja sääntelyn vaikutuksista. Kolmas asiantuntijajoukko taas sääntelisi vielä lisää, neljäs porukka oli muutama vuosi sitten varma, että kotimainen yritystoiminta kaatuu kankeisiin rahoitusmarkkinoihin ja rahoituksen puutteeseen. Rahoitus- ja laina-ala on todella kuohunut viimeiset kymmenen vuotta.

Yritysrahoitusmarkkinat ovat monipuolistuneet

 

Nyt alamme jo nähdä kuohunnan tuomia muutoksia. Valitettavasti toimivia ja kilpailukykyisiä yrityksiä ehti kaatua rahoituksen puutteeseen, mutta juuri nyt yrityslainat näyttää olevan erittäinkin positiivisessa tilassa. Euroopan Keskuspankin yritysten edulliseen lainarahaan panostava osto-ohjelma alkaa kantaa hedelmää, joten yrityksillä on edullista pankkilainaa tarjolla.

Monipuolisuutta yritysrahoitukseen on tuonut myös rahoitusalan pienempien uusien toimijoiden rahoitustuotteet. Esimerkiski vertaislainoja välittävä kotimainen Fellow Finance on lanseerannut yrityksille omia rahoitustuotteitaan, joiden kautta kuka tahansa tavallinen kansalainen voi sijoittaa kotimaisiin yrityksiin. Fellow Financelta yritykset voivat hakea joukkorahoitusta sekä yritys voi hyödyntää laskujen osto-ohjelmaa, jolla voi nopeasti realisoida myyntisaatavia käyttöpääomaksi. Nämä rahoitustuotteet Fellow Finance lanseerasi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja rahoitustuotteiden suosio näyttää jo nyt todella lupaavalta. Tällä hetkellä Fellow Finance rahoittaa jo 30 prosenttia kotimaisista joukkorahoituksista.

Kulutusluotosta omavastuuosuus asuntolainasta

 

Uusin rahoitusalan trendi on käyttää kulutusluottoja asuntolainojen omavastuuosuuksiin. Viime kesänä säädettiin asuntolainojen lainakatto suomalaisten ylivelkaantumista kaitsemaan. Lainakaton tarkoitus oli, että ihmiset säästäisivät omavastuuosuuden asunnosta ja siten lainakatto hillitsisi myös asuntojen hintoja. Nyt näyttää siltä, että netissä laajasti ja helposti palvelujaan tarjoavat kulutusluotto- ja vertaislainayritykset ovat alkaneet saada asuntolainan omavastuuosuudesta aivan uutta markkinaa. Tämä auttaa toki nuoria, vähemmän säästäneitä pääsemään kiinni asuntoon, mutta samalla se tarkoittaa suurempia lainasummia ja sitä kautta myös asuntojen hintojen nousua.

Pankit eivät myönnä kulutusluottoa asuntolainojen omavastuuosuuksiin. Kulutusluottoja voi kuitenkin hakea netistä milloin vain, lainatuotteita löytyy kymmeniä. Lainaa saa jopa yli 50 000 euroa, joten mikäli maksukykyä riittää, omarahoitusosuuden lainaan saa varmasti netistä. Pankista ei kysellä mistä raha omavastuuosuuteen tulee eikä asiakkaalla ole velvoitetta ilmoittaa muista lainoista.

Positiivinen luottorekisteri seuraava askel?

 

Kotimaiset lainamarkkinat kuohuvat edelleen ja eri asiantuntijaryhmät väittelevät keskenään mitä pitäisi tehdä. Ylivelkaantumisesta ollaan kuitenkin edelleen huolissaan, samoin kuin maksuvaikeuksiin joutuneista, joiden ryhmä kasvaa jatkuvasti. Velkaantuneita neuvova Takuu-Säätiö on puhunut jo useamman vuoden positiivisesta luottorekisteristä, jossa ihmisten lainamäärät ja lainojen maksuhistoria on kaikkien rahoittajien nähtävissä. Kyseinen systeemi on käytössä useimmissa Euroopan maissa, ja näissä maissa rekisterin on todettu ehkäisevän maksuvaikeuksia ja ylivelkaantumista.

Onko positiivinen luottorekisteri Suomessakin seuraava askel?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2009 Oikari.net • Talous • Lainat